The monumental building, formerly the seat of the Mediterranean Bank in Potenza, whose project dates back to 1976 and which was built between 1982 and 1985, proposing design modules and compositional structure of the Castle of Lagopesole, by Federico II of Swabia, is today a sad empty container. After about a decade of use, i.e. until the end of the 90’s, the building was abandoned, as its use was no longer economically viable. In fact, it was built with reinforced facing concrete walls, not isolated either inside or outside; flat roofs are not insulated; curtain wall fixtures are bad-performing in terms of heat loss. It has a large skylight, made almost horizontally, a cascade of glass cubes which covers the central hall. At present, spalling of concrete is diffusing, molds are spreading on the inner face of the exterior walls, and roofs are leaking. The interest in the described building, was born from the appreciation of the ar-chitectural value of a brutalist work of contemporary architecture, paradigmatic and relevant both for its many cultural and architectural references, both for the originality demonstrated in the synthesis of different languages attributable to the current period; as well as for the typical pathologies of a building with walls made of facing reinforced concrete. The aim of the work is to demonstrate how it is pos-sible to work on a building representative of brutalist architecture in Italy, cor-recting the pathologies and turning it into an energy-efficient building, without changing its formal aspect.

Brutalist architecture and pathologies: how design mistakes can make a building “sick” from the beginning

MARINO, Francesco Paolo Rosario;LEMBO, Filiberto
2016

Abstract

The monumental building, formerly the seat of the Mediterranean Bank in Potenza, whose project dates back to 1976 and which was built between 1982 and 1985, proposing design modules and compositional structure of the Castle of Lagopesole, by Federico II of Swabia, is today a sad empty container. After about a decade of use, i.e. until the end of the 90’s, the building was abandoned, as its use was no longer economically viable. In fact, it was built with reinforced facing concrete walls, not isolated either inside or outside; flat roofs are not insulated; curtain wall fixtures are bad-performing in terms of heat loss. It has a large skylight, made almost horizontally, a cascade of glass cubes which covers the central hall. At present, spalling of concrete is diffusing, molds are spreading on the inner face of the exterior walls, and roofs are leaking. The interest in the described building, was born from the appreciation of the ar-chitectural value of a brutalist work of contemporary architecture, paradigmatic and relevant both for its many cultural and architectural references, both for the originality demonstrated in the synthesis of different languages attributable to the current period; as well as for the typical pathologies of a building with walls made of facing reinforced concrete. The aim of the work is to demonstrate how it is pos-sible to work on a building representative of brutalist architecture in Italy, cor-recting the pathologies and turning it into an energy-efficient building, without changing its formal aspect.
978-981-10-0638-8
978-981-10-0639-5
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11563/127233
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo

Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact