ROMANIELLO, ROSSANA
ROMANIELLO, ROSSANA
SCUOLA di SCIENZE AGRARIE, FORESTALI, ALIMENTARI ed AMBIENTALI
A polyphasic approach to identify yeast starter culture in function to the grape variety.
2006-01-01 Romano, Patrizia; Capece, Angela; C., Fiore; E., Serafino; Romaniello, Rossana
Application of molecular techniques to fingerprint Saccharomyces cerevisiae strains.
2006-01-01 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Romano, Patrizia
Assessment of competition in wine fermentation among wild Saccharomyces cerevisiae strains isolated from Sangiovese grapes in Tuscany region
2013-01-01 Capece, Angela; Siesto, Gabriella; Romaniello, Rossana; V. M., Lagreca; Pietrafesa, Rocchina; A., Calabretti; Romano, Patrizia
Biodiversity of wild strains of Saccharomyces cerevisiae as tool to complement and optimize wine quality
2008-01-01 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Serafino, V; Romaniello, Rossana; Poeta, Cinzia
BIODIVERSITÀ IN SACCHAROMYCES CEREVISIAE COME STRUMENTO DI SELEZIONE DI COLTURE STARTER INDIGENE PER LA VALORIZZAZIONE DEL VINO “DOC MATERA”
2016-01-01 Romaniello, Rossana; Capece, Angela; Siesto, Gabriella; Romano, Patrizia
CAPACITÀ DI CEPPI INDIGENI DI SACCHAROMYCES CEREVISIAE DI RIDURRE IL CONTENUTO DI RAME DURANTE LA FERMENTAZIONE ALCOLICA
2016-01-01 Capece, Angela; Scrano, Laura; Romaniello, Rossana; Petito, I.; Romano, Patrizia
Caratterizzazione enzimatica di lieviti vinari come strumento per la rintracciabilità di ceppo in fermentazione.
2008-01-01 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Massari, Carmela; Pietrafesa, Rocchina; Siesto, Gabriella
Comparative study of Saccharomyces cerevisiae wine strains to identify potential marker genes correlated to desiccation stress tolerance
2016-01-01 Capece, Angela; Votta, Sonia; Guaragnella, N.; Zambuto, Marianna; Romaniello, Rossana; Romano, Patrizia
Control of inoculated fermentations in wine cellars by mitochondrial DNA analysis of starter yeast
2011-01-01 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; C., Poeta; Siesto, Gabriella; C., Massari; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia
Conventional and Non-Conventional Yeasts in Beer Production
2018-01-01 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Siesto, Gabriella; Romano, Patrizia
Diversity of Saccharomyces cerevisiae Strains Isolated from Two Italian Wine-Producing Regions
2016-01-01 Capece, Angela; Granchi, L.; Guerrini, S.; Mangani, S.; Romaniello, Rossana; Vincenzini, M.; Romano, Patrizia
Diversity of Saccharomyces cerevisiae yeasts associated to spontaneously fermenting grapes from an Italian “heroic vine-growing area”
2012-01-01 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Siesto, Gabriella; Romano, Patrizia
Diversità genetica e tecnologica per la selezione di ceppi starter da utilizzare in fermentazione guidata di specifiche varietà d’uva.
2006-01-01 Romano, Patrizia; Capece, Angela; C., Fiore; V., Serafino; Romaniello, Rossana
FYL - Fermenting Yeasts Laboratory: isolation, characterization and genetic stability for selection of starter yeasts for winemaking.
2009-01-01 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Poeta, Cinzia; Pietrafesa, Rocchina; Massari, Carmela; Romaniello, Rossana; Siesto, Gabriella
Genetic variability of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from grapes collected high slope vineyards
2010-01-01 Romaniello, Rossana; Capece, Angela; Romano, Patrizia
Identification by phenotypic and genetic approaches of an indigenous Saccharomyces cerevisiae wine strain with high desiccation tolerance.
2017-01-01 Zambuto, M.; Romaniello, R.; Guaragnella, N.; Romano, P.; Votta, S.; Capece, A.
Impact of yeast starter formulations on the production of volatile compounds during wine fermentation
2015-01-01 Romano, Patrizia; Pietrafesa, Rocchina; Romaniello, Rossana; Zambuto, Marianna; Calabretti, A.; Capece, Angela
Impronta ceppo-specifica di lieviti vinari mediante analisi RAPD-PCR.
2005-01-01 Capece, Angela; V., Serafino; Romaniello, Rossana; Romano, Patrizia
Indigenous Saccharomyces cerevisiae yeasts as a source of biodiversity for the selection of starters for specific fermentations
2014-01-01 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia
Influence of commercial starter use on indigenous Saccharomyces cerevisiae population of the grapes.
2008-01-01 Capece, Angela; Massari, Carmela; A., Pepe; Pietrafesa, Rocchina; Poeta, Cinzia; Romaniello, Rossana; Siesto, Gabriella; Romano, Patrizia