PIETRAFESA, ROCCHINA

PIETRAFESA, ROCCHINA  

SCUOLA di SCIENZE AGRARIE, FORESTALI, ALIMENTARI ed AMBIENTALI  

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A multivariate approach to explore the volatolomic and sensory profiles of craft Italian Grape Ale beers produced with novel Saccharomyces cerevisiae strains 1-gen-2023 Pietrafesa, R.; Siesto, G.; Tufariello, M.; Palombi, L.; Baiano, A.; Gerardi, C.; Braghieri, A.; Genovese, F.; Grieco, F.; Capece, A.
An Interplay between a Face-Centred Composite Experimental Design and Solid-Phase Microextraction for Wine Aroma GC/MS Analysis 1-gen-2023 Tesoro, Carmen; Acquavia, MARIA ASSUNTA; Giussani, Barbara; Bianco, Giuliana; Pascale, Raffaella; Lelario, Filomena; Ciriello, Rosanna; Capece, Angela; Pietrafesa, Rocchina; Siesto, Gabriella; DI CAPUA, Angela
Analysis of wild Saccharomyces cerevisiae populations from spontaneous fermentations of Sangiovese grapes from different vineyards in Tuscany region. 1-gen-2008 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Siesto, Gabriella; Pietrafesa, Rocchina; Massari, Carmela
Application of microbial cross-over for the production of Italian grape ale (IGA), a fruit beer obtained by grape must addition 1-gen-2023 Siesto, G.; Pietrafesa, R.; Tufariello, M.; Gerardi, C.; Grieco, F.; Capece, A.
Assessment of competition in wine fermentation among wild Saccharomyces cerevisiae strains isolated from Sangiovese grapes in Tuscany region 1-gen-2013 Capece, Angela; Siesto, Gabriella; Romaniello, Rossana; V. M., Lagreca; Pietrafesa, Rocchina; A., Calabretti; Romano, Patrizia
Biotechnological approach based on selected Saccharomyces cerevisiae starters for reducing the use of sulfur dioxide in wine 1-gen-2020 Capece, Angela; Pietrafesa, Rocchina; Siesto, Gabriella; Romano, Patrizia
Caratterizzazione enzimatica di lieviti vinari come strumento per la rintracciabilità di ceppo in fermentazione. 1-gen-2008 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Romaniello, Rossana; Massari, Carmela; Pietrafesa, Rocchina; Siesto, Gabriella
Caratterizzazione tecnologica e genetica di lieviti autoctoni da Sangiovese ed interazione con il vitigno per ottimizzare la qualità organolettica nel rispetto della tipicità della cultivar. 1-gen-2011 Capece, Angela; Siesto, G.; Pietrafesa, Rocchina; Poeta, C.; Massari, C.; Romaniello, R.; Romano, Patrizia
Characterization of volatil fraction of wine obtained with starter in different formulations. 1-gen-2011 Calabretti, A.; Pietrafesa, Rocchina; Capece, Angela; Bogoni, P.; Romano, Patrizia
Chemical Methods for Microbiological Control of Winemaking: An Overview of Current and Future Applications 1-gen-2022 Tedesco, Francesco; Siesto, Gabriella; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia; Salvia, Rosanna; Scieuzo, Carmen; Falabella, Patrizia; Capece, Angela
Control of inoculated fermentations in wine cellars by mitochondrial DNA analysis of starter yeast 1-gen-2011 Capece, Angela; Romaniello, Rossana; C., Poeta; Siesto, Gabriella; C., Massari; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia
Experimental approach for target selection of wild wine yeasts from spontaneous fermentation of "Inzolia" grapes 1-gen-2011 Capece, Angela; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia
FYL - Fermenting Yeasts Laboratory: isolation, characterization and genetic stability for selection of starter yeasts for winemaking. 1-gen-2009 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Poeta, Cinzia; Pietrafesa, Rocchina; Massari, Carmela; Romaniello, Rossana; Siesto, Gabriella
Genetic improvement ofSaccharomyces cerevisiaewine strains for enhancing cell viability after desiccation stress 1-gen-2013 Gema López, Martínez; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia; Ricardo Cordero, Otero; Capece, Angela
Genome Sequencing and Comparative Analysis of Three Hanseniaspora uvarum Indigenous Wine Strains Reveal Remarkable Biotechnological Potential 1-gen-2020 Guaragnella, N.; Chiara, M.; Capece, A.; Romano, P.; Pietrafesa, R.; Siesto, G.; Manzari, C.; Pesole, G.
Immobilizzazione di lieviti essiccati di interesse enologico 1-gen-2011 Pietrafesa, Rocchina; Capece, Angela; Romano, Patrizia
Impact of Starmerella bacillaris and Zygosaccharomyces bailii on ethanol reduction and Saccharomyces cerevisiae metabolism during mixed wine fermentations 1-gen-2022 Capece, A.; Pietrafesa, A.; Pietrafesa, R.; Garrigos, V.; Tedesco, F.; Romano, P.; Matallana, E.; Siesto, G.; Aranda, A.
Impact of yeast starter formulations on the production of volatile compounds during wine fermentation 1-gen-2015 Romano, Patrizia; Pietrafesa, Rocchina; Romaniello, Rossana; Zambuto, Marianna; Calabretti, A.; Capece, Angela
Importanza del carattere “dominanza dello starter” come parametro di selezione: il caso di lieviti indigeni di Saccharomyces cerevisiae da Nero D’Avola. 1-gen-2011 Romano, Patrizia; Capece, Angela; Romaniello, R.; Siesto, G.; Pietrafesa, Rocchina; Massari, C.; Poeta, C.
Improvement of survival of Saccharomyces cerevisiae cells to drying treatment 1-gen-2012 Cordero Otero, R.; Capece, Angela; Pietrafesa, Rocchina; Romano, Patrizia